top of page
Logo zencha

Fibromyssage

Fibromyalgie is een relatief veel voorkomend niet-gewrichtsgebonden syndroom, dat gekarakteriseerd wordt door spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het hele lichaam.

De spierpijn wordt doorgaans heviger na inactiviteit of blootstelling aan kou.  Vaak wordt fibromyalgie vergeleken of in verband gebracht met CVS/ME.

CVS is een afkorting van het chronische vermoeidheidssyndroom.

ME staat voor myalgische encefalomyelitis.

Myalgische betekent pijnlijke spieren; encefalomyelitis wil zeggen verspreide ontsteking van hersenen en ruggenmerg.

Hoewel de ontstekingen niet direct aantoonbaar zijn, is er wel sprake van een chronische pijn.  Het is geen psychische ziekte, wel is er een verband te constateren tussen CVS/ME en emotionele en fysieke klachten.

Jarenlang werd verondersteld dat fibromyalgie een psychosomatische aandoening was. Gelukkig is de medische wereld nu zo ver dat men weet dat deze ziekte een storing is tussen het centrale zenuwstelsel en de pijnsignalen. De pijn die op verschillende manieren ervaren wordt door de patiënten is zeer uiteenlopend, zoals knagend, bijtend, uitstralend of brandend. Ook de andere symptomen kunnen erg variëren; van slaapstoornissen, concentratieproblemen, tintelend gevoel in handen en voeten, duizeligheid, tot zelfs ernstige migraine, enz.

De naam fibromyalgie komt van fibro - bindweefsel, myo - spier, en algie -pijn.  De spieren zijn veel te gespannen en dit veroorzaakt spierpijn en pijn aan de aanhechtingsplaatsen van de spieren en pezen.

Over fibromyalgie bestaan veel misverstanden : het wordt ook wel eens weke-delen-reuma genoemd. En het wordt dus ook vergeleken met CVS/ME, wat dus niet klopt!

Er is echter geen eenduidige oorzaak en evenmin een medicijn tegen fibromyalgie.  Men krijgt meestal pijnstillers voorgeschreven, maar deze halen hooguit de scherpe kantjes van de pijn af.

 

Kenmerken van fibromyalgie :

 

Fibromyalgie heeft een heel scalaaan kenmerkende klachten.

Hieronder volgt een opsomming die zeker niet volledig is :

 

- pijn in de omgeving van de gewrichten en de aanhechtingen van spieren en pezen

- last van stijfheid, vooral 's ochtends en na lange periodes van stilstaan, zitten of liggen in dezelfde houding

- neerslachtigheid en vermoeidheid overdag door slecht slapen

- hoofdpijn die lijkt op migraine, allergische reacties, diarree, pijnlijke menstruatie, gezwollen handen, voeten en gezicht, onregelmatige hartkloppingen, verminderd libido

- Eczeem en huidaanslag, verhoogde zweetafscheiding, droge huid

- traag metabolisme

- hyperventilatie

- restless legs

- aften, cystes

- en nog veel meer...

De meeste deskundigen op dit vlak zijn van mening dat fibromyalgie door meerdere factoren worden bepaald.

Zo kan bijvoorbeeld een darminfectie aanleiding geven tot voedselovergevoeligheid en een verzwakking van het immuunsysteem.  Deze verzwakking leidt dan weer tot een grotere gevoeligheid voor infecties.

Fibromyalgiepatiënten hebben vaak last van schimmelinfecties.

Ook het prikkelbare-darm-syndroom komt vaak voor bij fibromyalgie.

Het merendeel van de patiënten heeft regelmatig te maken met virale belastingen.  Veelvoorkomende virussen zijn het pfeiffervirus en het herpesvirus.  Het zijn dikwijls oude virussen die nog steeds aanwezig zijn in het lichaam maar niet meer traceerbaar zijn met een regulier bloedonderzoek.

Ook de ziekte van Lyme (door een besmette tekenbeet) kan fibromyalgie veroorzaken.  Er zijn nogal wat fibromyalgiepatiënten die zonder dat ze dit weten rondlopen met een tekenbeetbesmetting. 

Sommige deskundigen beweren dat fibromyalgie mede ontstaat door toxische overbelasting.  Als de lever niet meer in staat is om de gifstoffen te verwijderen, dan worden deze opgeslagen in de spiervezels en het bindweefsel.  Daarnaast kan op latere leeftijd een hormonale disbalans (schildklierproblemen) een rol spelen.

Maar evenzeer kan huidige of vroegere emotionele stress een rol spelen.  Men zegt dat 75% van de oorzaken van fibromyalgie een emotionele oorsprong heeft.  Doordat chromische stress vaak diep in het onderbewuste systeem aanwezig is, kunnen slaapproblemen ontstaan.

Een fibromyalgie patiënt is vaak verstijfd en vermoeid na de nachtrust.  Wellicht is zijn onderbewustzijn tijdens de slaap nog steeds bezig met de verwerking of herbeleving van emotionele problemen uit het verleden.  Van een herstellende diepe slaap is dan natuurlijk geen sprake.

 

Elke fibromyalgiepatiënt is zeker gebaat met pijn- en stressverminderende behandelingen, ondanks de uiteenlopende symptomen die van patiënt tot patiënt kunnen verschillen.

Deze massage is afgestemd op de “tender points” of de gevoelige plaatsen op het lichaam, in combinatie met de besproken klachten die je patiënt specifiek heeft. In de Fibromyssage zitten ook behandelingen vervat van uit de TCM (Traditional Chinese Medicine).

Er is nog geen specifiek medicijn waarmee fibromyalgie genezen kan worden.

Pijnstillers geven maar een beperkte verlichting van de pijn.  Geen 2 mensen met fibromyalgie zijn gelijk...dus kan een behandelingmethode bij iedereen weer anders uitpakken.  Belangrijk te weten is dat een gezonde levensstijl een absolute noodzaak is : gezonde voeding, goede nachtrust en voldoende beweging!

Tips voor gezonde voeding en een gezond voedingspatroon komen aan bod bij het volgen van een coachingprogramma.  Naast een gezonde levensstijl zijn ook voedingssupplementen zeer aan te bevelen!

Naast bewegen en gezonde voeding bestaan er 3 basisbehandelingen door

massage :

- fibromyssage ter bevordering van de nachtrust

- fibromyssage tegen de pijn

- fibromyssage tegen hoofdpijn

Deze behandelingen zijn afzonderlijk boekbaar.

Wij beschikken ook over een gamma aan voedingssupplementen ter ondersteuning en voor pijnbestrijding.

Praat erover tijdens het intake gesprek!

Triggerpoints bij fibromyalgie
Triggerpoints bij fibromyalgie
bottom of page